Rolling-wave-planning trend inom projektsamarbete, som är här för att stanna

Ett av fem nya modeord inom projektsamarbete är; Rollig-wave-planning. Innebörden är successiv planering allteftersom förutsättningarna står klart.

Föreställa dig att du har ett projekt framför dig som är en ren ”beställning” av ett resultat.  Detaljplaneringen är lagd åtsidan – tiden är viktigast. Resultatet kan vara det mesta, nytt verktygsstöd, produkt, tjänst, servicefunktion etc. Du har en tidsram att förhålla dig till och ett antal personer. Hur många av er vågar tro att detta projekt blir framgångsrikt?

Rolling-wave-planning innebär att planering sker undan för undan, samtidigt som projektet går framåt. Den normala detaljplaneringen och upprättandet av plan för hela projektet, som i normal projektledarmodell sker i fas 1-3, genomförs aldrig i detalj. Konceptet bygger på att tiden som styr leveransen, i sin tur ställer krav på projektets arbetsmetod så att kunskap, information och erfarenhet inom projektgruppen värderas och hanteras successivt.

Detta koncept kräver at rätt resurser är identifierade och att ytterligare kompetens kan inkluderas till och från i projektet – det kräver en flexibel kultur i företaget och människor inom företaget som är en typ av ”Knowledge Worker”.

Knowledge Worker – är en definition av personer som är vana att enkelt och aktivt inhämta och dela med sig av sin kunskap, information och erfarenhet på ett givet sätt. Knowledge Worker kommer ur arbetet Knowledge Management.

I rolling-wave-planning projekt gör man endast en grov planering på långsikt och lägger istället till detaljer successivt allt eftersom det står klart hur det gått i projektet och det påverkar arbetet framåt. Rolling-wave-planning kräver bra ledarskapsförmåga hos projektledningen för att inte risker slutleverans eller tid plan. Rolling-wave-planning börjar bli den rekommenderade defactostandarden för hur man i praktiken planerar projekt och är definitivt här för att stanna.

Har du erfarenhet av Rolling-wave-planning? Dela gärna med dig av dina synpunkter och kommentarer.

 

//Jancan001, jannica.wahlund@jancankonsult.com, http://www.jancan-konsult.com

 

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d