Tallriksmodellen – ett “nytt” sätt att tänka

Tallriksmodellen är ett känt begrepp med koppling till mat. Det är ett sätt att genom varierad kost av olika former och mycket grönsaker, så håller man sig fysiskt sund och frisk. En synsätt som under senare tid ersatts med olika metoder mer eller mindre kända.

För en tid sedan fångades jag av ett helt annat sätt att se på tallriksmodellen, fortfarande med koppling till vår hälsa – psykiska hälsa.

Dan Siegel som beskriver denna modell menar att det finns 7 olika delar där vi behöver hitta en balans för att må bra. Där såväl ”time – in” (meditation, yoga etc) finns med som, (vilket är en av mina favoriter) ”down time” (tid att bara sitta och titta) finns med.

Forskning kring vår fysiska hälsa har visat att vi behöver (framförallt tonåringar) ”down time”, dvs den tid vi inte gör någonting, därför det är då vår hjärna arbetar som mest. Under den tid vi tillåter oss ”down-time” så strukturera hjärnan om och bygger upp. Hjärnan använder då upp till 80% av sin kapacitet.

Dan Siegels 7 delar är;

  • Time-In
  • Physical Time
  • Play Time
  • Focus Time
  • Connecting Time
  • Sleep Time
  • Down Time

Inom idrott/sport/motion/träning så brukar det oftas sägas “lyssna på din kropp”. Med Dan Siegels tallriksmodell så skapas ytterligare ett perspektiv till välmående. Vi behöver ha hela kroppen i balans för att fungera.

Hur ser din tallrik ut och hur bör den se ut för att du ska ha balans i livet? Det är värt att lägga några minuter på

//JanCan001, Jannica Wahlund, @jancanab.com

Vill du höra mer om vad coaching kan bidra till för att skapa balans i livet – hör gärna av dig till Jannica@jancanab.com

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d