Fördomar om träning och välmående utgår från okunskap

Jag vet inte om det är att ”ta i” när jag säger att det finns en hel del fördomar som styr våra liv och beteenden. Ta  träning som exempel; hur många fördomar finns det kring träning som gör att många utav oss hellre avstår än provar på.

Fördomar för mig kommer från vårt vardagsliv, de gror på arbetsplatsen och hemma i radhuslängan. Många utav våra fördomar är ett utlopp av egna misslyckanden och besvikelser. Framförallt är det uttryck för okunnighet och rädsla. Oavsett om vi ser till arbetslivet eller det privata, så styrs våra normer utifrån vårt sätt att se och tolka händelser. Händelser som kan komma hämtade från barn- och ungdomsår, skoltiden och vidare in i vuxenlivet. Ta exempelvis känslan av att alltid bli vald sist, eller inte orka springa lika fort/långt som övriga i klassen, att uppleva känslan av att inte ha rätt (läs: senaste) kläderna för att delta i skolidrotten osv, vad har dessa händelser skapat för känslor och beteenden hos oss. Om vi aldrig fått en positiv känsla av att träna så tar vi inte heller med oss en positiv känsla till träning frai backenmåt.

Vi pratar ofta om välmående och balans i livet när vi pratar hälsa. Många uttrycker även att ”jag borde träna mer” för att må bättre, och samtidigt väljer vi bort den regelbundna träningen som vi alla behöver för att må både fysiskt och psykiskt.

Jag vågar påstå att våra fördomar bygger på okunskap kring vad träning i form av daglig motion och få vår kropp i rörelse är, och på grund av den enkla anledningen leder till att vi mår allt sämre. Den dag Du vågar förbise din okunskap och vågar prova på att träna i allra enklaste form, så kommer du börja må bättre. Du kommer även börja se saker och ting på ett annorlunda sätt och därmed få ökad kunskap.

Daglig motion kräver inga storstilade mål – daglig motion kräver regelbundenhet och ger bättre välmående.

Så se bort om dina fördomar och våga på daglig motion – jag vågar lova att du kommer gilla din nya livsstil utan förväntan på prestation.

Frågan är vad en ökad regelbunden träningsdos kan ge ditt företag, dina arbetskamrater och dig själv, utöver bättre kondition?

Är du intresserad av att höra mer och vad du och dina arbetskamrater kan göra för att må bättre – hör av dig till JanCan AB. Vi hjälper dig i ett nästa steg.

//JanCan001, Jannica Wahlund, jannica@jancanab.com, jancan.se

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: