Behöver vi lyfta in nutrition i vår arbetsmiljöpolicys?

Vår hälsa påverkas av vad vi äter. Det är ett välkänt faktum att hälsosamma livsstilar, där näringsriktig kost spelar en viktig roll och kan förebygga uppkomsten av allvarliga sjukdomar. Att äta näringsriktigt innebär att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna (SNR) från Livsmedelsverket. … äta mycket frukt, grönsaker och rotsaker. välja fullkornsvarianter av bröd, gryn, flingor, pasta och ris. äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Ett välkänt faktum som vi så lätt ändå förbi ser, emellanåt.

Hur kan det komma sig att nästan hälften av de som tränar hårt äter för lite? Att det är så visar ny nordisk forskning på elitidrottare i uthållighetssporter och på hårdtränande motionärer. Omkring 60 procent lider av energibrist när man drar ner på socker och fett, vilket är både dåligt för hälsan och för träningsresultaten. Många kan vara drabbade utan att veta om det.

Något att tänka på
För en tid sedan, när jag själv ökade min träningsdos rejält i förhållande till en period som varit mer i fokus på att få balans i livet, (dvs från att tidigare haft en hög träningsnivån, gått ner i träningsnivån under period, till att rejält öka träningsnivån igen), så märkte jag av kraftfulla humörsvängningar, sömnproblem och depression. Vilket jag inte fick kläm på, varför.

Vid ett tillfälle, jag minns det mycket väl, så fångade min PT/COACH mig och sa; ”Jannica, vi måste reda ut det här!” Trotts att jag har kunskap och erfarenhet inom området (Endurancetraining), så kunde jag inte lägga ihop 1 plus 1. För vad det handlade om var min egna kost.

Behåll lugnet hela dagen genom att mätta ditt medvetna med rätt säker
Våra hjärnor har kapacitet att växa och förändras hela tiden vilket innebär att utöver de genetiska förutsättningarna som vi föds med spelar näringsrik mat en viktig roll för hjärnans hälsa. En optimalt näringsförsörjd hjärna hanterar stressfaktorer med lugn och ro istället för att låta sig överväldigad.

Första försvarslinje mot ångest, lättretlighet, hjärndimma, humörsvängningar, depression och sömnproblem är att förbättra din övergripande diet med ett brett spectrum av naturliga råvaror. Vid akut stress underlättar det att vara medveten om och ha en förståelse för de livsmedel som du kan ta till för att aktivt understödja dina försök till att återställa balansen din hjärna och kropp.

Nästan hälften äter för lite
Många undersökningar visar att elitidrottare äter för lite och lider av energiunderskott. Men det gäller även den växande gruppen med aktiva motionärer som tränar mycket för att prestera bättre. Många motionärer kan alltså vara i riskzonen, om man tränar hårt och samtidigt är restriktiv med kosten.

En förklaring kan vara att motionärer följer råd om kalorisnål kost riktade mot en bredare allmänhet som inte tränar.
Orsakerna kan givetvis vara flera, så som ex;
• Hinner inte äta
• Minskad aptit
• Ingen planering av kost i förhållande till träning och livsstil

Men en annan viktig orsak till energibristen är att många idrottare, som är extra hälsomedvetna, följer kostråd som är utformade för den allmänna befolkningen som är mycket mindre aktiv och behöver hålla igen på kalorierna för viktens skull. Det är mycket grönsaker och fibrer, och varning för fett, socker och kolhydrater.

Personligen handlade det främst om antal måltider och det inflödet av energi och näring. Den totala mängden var dålig – rent utsagt, katastrof. När vi började nysta i detta och jag bla förhörde mig bland arbetskamraterna, hur de såg på kost, näring och livsstil, så blev det tydligt. Jag behövde förbättra mitt energiintag för att lyckas och orka prestera bättre.

När jag skriver detta, sker det i tankarna kring värdet och behovet av nutritionpolicy och principer på våra arbetsplatser. Är det viktigt, bra eller ens nödvändigt? Behovet av kunskap och erfarenhet inom området på våra arbetsplatser, i förhållande till nivå av låg- eller hög presterande organisation, anser jag viktigt. Men behovet av policy och principer – mer tveksam.

Något att tänka på

//Jancan001, Jannica Wahlund

Lämna ett svar