Varför är det så svårt med förändring

I min vardag pågår och existera hela tiden någon form av förändring.

Jag jobbar med förändring och utveckling och jag själv förändras och utvecklas hela tiden. Vad är det då som är utmaningen, med förändring? Om vi vet om att vi behöver utvecklas och ta in en förändring, varför är det så svårt?

Vi som människor drivs av belöning, och vi är generellt sätt bekväma av oss som individer. Bekvämligheten gör att vi ofta är nöjda med känslan av korta snabba belöningar. Vill vi få till en förändring som “fungerar”, så behöver vi ge utrymme i tid, för att lyckas. För att arbeta med utveckling och förändring, krävs därför att vi förstår och accepterar värdet av det vi vill förändra.

Vår egna / personliga utveckling

Det är väldigt lätt för oss att hänga på trender och följa andras spår, i tron att det är precis vad vi själva behöver.

Exempel är att vi “vet” någonstans att det är bra med träning och fysisk aktivitet, för att må bra. Men vi vet inte riktigt vad vi behöver. Vi sätter oss inte ner och funderar kring vad är det som får mig och må bra? Vad är det jag behöver för att må bättre?Istället hänger vi på vår kompis eller arbetskamrat på en träningsrunda över lunchen, för att uppnå någon form av aktivitetsmål. Vi belönar oss själva med en klapp på axeln, god lunch och en kaffe. Sätter oss vid skrivbordet och tycker vi är grymma, som äntligen tagit tag i vår träning.

Snyggt! Bra! Men ge det en månad och reflektera över hur många pass har det blivit, hur mår du, på vilket sätt har månaden förändrat dig? Där och då vet vi om vi lyckats.

Verksamhetsplan stärker samsyn och förståelse

På liknande sätt kan vi se på förändring och utveckling av företag/organisationer.

Saker förändras och aktiviteter kommer behöva anpassas efter de nya förutsättningar, krav och idéer som kommer längs vägen. En väl genomförd verksamhetsplanering ger energi och fokus. Den ska skapa en känsla av att det vi gör bidrar till helheten och organisationens övergripande syfte.

Verksamhetsplanering med dina medarbetare

När du och dina medarbetare skapar verksamhetsplanen tillsammans, tar ni ett gemensamt ägarskap för den. Ni tar vara på allas kunskaper och perspektiv i planeringen, och ökar samtidigt medarbetarnas förståelse för verksamhetens riktning och mål. Det skapar engagemang och motivation, det triggar vårt belöningssystem.

Det som händer under själva planeringen – kunskapsutbytet, prioriteringarna och diskussionerna – är många gånger viktigare än den färdiga verksamhetsplanen.

Att lyckas med förändring och utveckling, handlar väldigt mycket om att förstå, acceptera och förena.

Utmaningen med förändring handlar mycket om vår motivation kopplat till vårt belöningssystem som individer – Hur lång tid ger du dig själv till förändring?

Kommentera och dela gärna. Vill gärna höra vad du tänker.

#måbragörbättre

#SatsaFriskt

#Hälsoplan

#Förändring

// JanCan001, Jannica Wahlund

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: