Första steget till bättre hälsa svarar på frågan om vilket ansvar vi har att ta hand om vår egen hälsa

Ju mer man tänker på hälsa desto krångligare blir det. Särskilt när man tänker på individhälsa och folkhälsa. Hälsa är också allt för starkt knippat till träning och kost, men har under senaste åren allt mer inkluderat den mentala/psykiska hälsan. Vilket jag ställer mig starkt positivt bakom.

Att må bra är i grunden igen superekvation. Det handlar om sunt förnuft och smarta val – och om att våga lära känna sin kropp och inre röst. Helt enkelt att hitta balansen mellan faktorer samt skapa inre harmoni och lugn – för när insidan mår bra så syns det på utsidan, och tvärtom också. Ändå är det inte alltid så lätt att få till det här med hälsa – för många utav oss. Det finns mängder av faktorer som påverkar oss; Ekonomi, Fysiskt välmående (träning, kost, återhämtning), Mental/Psykologiskt välmående, Arbetssituation, Boende, Miljö, Socialt, osv

Vad har allt detta med vår hälsa att göra? Jo, hälsa handlar väldigt mycket om vårt leverne, hur vi väljer att leva och vår anpassning till att hantera vår individuella hälsa i förhållande till vår livsstil. Jag kan tycka att samhället egentligen inte har något att säga till om vad gäller individhälsa i sig – men – den samlade individhälsan blir i praktiken folkhälsa och det är en statlig angelägenhet.

Man kan tycka att ansvaret kring vald livsstil ligger på respektive individ – och det finns en sanning med en vismodifikation, som jag står bakom även det. Alla (eller ingen) kan fritt välja vilken livsstil som den önskar. Vissa livsstilar kräver dock förutsättningar som inte alla kan skaffa sig – därför är valet av livsstil helt och fullt ut inte öppet. Konsensus av detta är att vi som individer behöver ha en acceptans till att vi alla lever med olika förutsättningar (fysiskt, socialt, geografiskt, ekonomiskt, mm), därför bör vi inte heller jämföra oss med allt och alla. Så hur gör man då? Hur får man det att fungera? Hur hittar man balansen i livet – på riktigt? För samtidigt som hälsotrenden väller över oss så finns det också de som går motvalls. Vår mentala/psykiska hälsotrend pekar åt en ökad negativ trend. Plötsligt blev det enkla svårt.

Fysiskt välmående vs Psykisk hälsa

Den psykiska hälsan är en viktig del av människans välbefinnande. Var och en kan sköta om sin psykiska hälsa och stärka sina resurser. Att kunna identifiera och uttrycka sina känslor, komma överens med andra, hantera besvikelser och livets små missöden samt att vårda sina relationer, välbefinnande och hitta balans i vardagen är viktiga färdigheter som alla kan lära sig.

Vi har alla en kropp och ett psyke och att vårda dem båda är viktigt. I själva verket är det så att vi samtidigt som vi tar hand om vår kropp genom att röra på oss, sova gott och äta väl, även tar hand om vårt psyke. Om den nattliga sömnen är för kort eller om man glömmer bort att äta under dagen, hur märks det först? Det märks av att man är uppretad, trött, arg, känner sig ledsen och inget verkar lyckas. När du alltså tar hand om dig själv, tar du även hand om din psykiska hälsa.

Tillbaka till den initiala frågan; ”vilket ansvar vi har att ta hand om vår egen hälsa”

Går det ens? Ja det går – för vi kan alltid styra vårt val av livsstil och ta våra första steg till att stärka vårt välmående, genom att inspireras av andra. Men det finns inga genvägar, haltar det någonstans kommer du linka över mållinjen. Gör därför dig själv en tjänst; ta hand om hela dig, på ett sätt som passar just dig. Då kommer du att vara starkare och mer strålande än någonsin på andra sidan målsnöret.

Är du intresserad av att veta mer kring hälsa och välmående, och vad du kan göra för att stärka din häls. Hör gärna av dig, så kan jag hjälpa dig vidare.

/JanCan001, Jannica Wahlund

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: