Jobb, vardag och kompetensutveckla dig själv samtidigt: så skapar du balans

Att kombinera sin vardag idag med familj, jobb, fritidsaktiviteter, träning och mycket annat, är en utmaning i sig för dom flesta. Samtidigt ökar antalet erbjudanden kring kurser och utbildningar på marknaden, som både ökar dina karriärmöjligheter genom att utveckla kompetenser som din personliga utveckling. En utmaning som kan kännas övermäktig och svår att balansera i vardagen.

I mitten av december 2019, stod det klart att jag skulle avsluta mitt dåvarande uppdrag hos en mycket intressant och rolig kund. Tog då till mig av det tips som en td arbetskollega gav mig – ”passa på att gå någon utbildning innan du drar igång nästa uppdrag”.

Även den mest hängivna och motiverade kan bli överväldigad av att plötsligt studera på mer eller mindre 100% under en period. Med rätt inställning, tidsplanering och stöd är det möjligt att utveckla sina färdigheter utan att sätta resten av livet på paus. Nu nästan halvvägs in i planerade utbildningsperioden, inser jag vilken fördel det är att kunna planera in kompetensutveckling utifrån mer eller mindre egen vald period – och slippa konkurrensen med jobbuppdrag och sätta hälsan i riskzonen.

Vilka utav nedanstående tips, tar du till dig för att skapa balans mellan jobb och kompetensutveckling?

Idag är det många som väljer att kompetensutveckla sig samtidigt som de arbetar heltid på sin ordinarie arbetsplats. Konsekvenserna av detta kan vara att vi sätter vår hälsa i riskzonen. Detta genom att det kan vara svårt att hitta tid och energi att prioritera utbildningen mellan jobb och familjeförpliktelser. Fråga vi bör ställa oss är; Hur kan vi bäst hantera vår kompetensutveckling idag, utan att sätta vår egen hälsa i riskzonen?

Att få till personlig kompetensutveckling är knepigt och frågan blir givetvis tudelad om vi ser till vilka möjligheter som finns att hantera kompetensutveckling inom företag och organisationer, genom att arbeta med agila metoder. Att arbeta med agila metoder innebär bla att fokusera på att göra rätt saker i rätt tid. Använder vi oss även av Lean principer i vårt tänk, så kommer vi även ifrågasätta vad vi verkligen behöver göra, genom att ställa oss frågan ”Varför”. Att etablera en agil organisation handlar även om att stärka den interna kompetensutvecklingen – därför kan frågan kring kompetensutveckling ses som tudelad. Nedan handlar om hur du kan hjälpa dig själv att skapa balans inom din egen vardag.

Mer om Agila metoder, får bli till ett annat inlägg.  

1. Optimera din vardag genom att prioritera

Oavsett om du har ett hektiskt liv eller upplever att det finns luft i kalendern, så är det viktigt att hålla koll på vad och när saker och ting sker och eventuellt sammanfaller. Genom att veta om dina deadlines, så har du lättare att prioritera och fokusera på vad som blir viktigt.

Skapa ett bra sätt att identifiera de saker du behöver göra för att hålla dina deadlines och prioritera dessa mot varandra.

! Lägg in alla saker du har i din vardag som exempelvis löprunda, bankbesök, storhandla eller tvätt, även dessa behöver prioriteras tillsammans med allt annat för att ge förutsättningar till att hantera tiden rätt och på så sätt skapa balansen för att samtidigt må bra.

2. Fokusera på en sak i taget

Är du på arbetet – se då till att koncentrera dig på dina arbetsuppgifter. Detta kommer att bidra till att din arbetsbelastning känns mer hanterbar. Genom att gjort en grundlig prioritering, så kan du luta dig tillbaka och fokusera på det som du har framför dig för stunden.

Att jobba med flera ”projekt” samtidigt innebär att vi ofta ställer oss själva inför prioriteringar som då inte blir så igenomtänkta och/eller realistiska i förhållande till vad vi verkligen behöver vid givet tillfälle. Vi tappar fokusering och det blir svårare för oss att skapa balans i vår vardag.

! Att arbeta med mindfulness är ett bra tips till att skapa balansen mellan stressig vardag och hantera din hälsa

3. Avsätt tid för att bara ta det lugnt

Att avsätt någon kväll eller dag i veckan då du tar en paus och sysselsätter dig med något du tycker om, kan låta som en självklarhet. Men de facto är att vi alltför ofta prioriterar bort den tid vi behöver för mental återhämtning. Våra liv styrs utav mängder av intryck, information och viljan till att finnas med i ett sammanhang. Detta gör att många utav oss fyller vår vardag med uppgifter som har betydelse, men glömmer bort vårt psykologiska behov av att bara vara. Det är därför en bra idé att lägga lite extra tid i ditt schema om något tar längre tid än väntat.

! Även om det kan vara svårt att stänga av studier och arbete i stressade perioder, tänk på att du genom att göra annat kan öka din motivation och förebygga utbrändhet.

4. Fokusera på framtiden

Tänk på din framtid istället för att fokusera på det du offrar idag. Den tid du lägger på att utbilda dig kommer säkert gynna dig i ditt arbetsliv – du kommer utvecklas som person och skaffa dig nya kompetenser och möjligheter till att bredda ditt nätverk.

Håll dig positiv även om det kan kännas tungt. Utbildningen kanske resulterar i en ny karriär, en befordran eller att du kan se på ditt arbete på ett nytt sätt.

! Att drömma och kunna omvandla sina drömmar till en betydelse för sig själv – är att börja definiera sin vision. Fundera på din vision – är du på rätt väg? Beröm dig själv och ge dig feedback på vad du själv tycker du har lyckats med. Att ge och få positiv feedback gör att vi stimuleras och stärker vår mentala styrka. Kanske du upptäcker att du har kommit längre mot din vision, än vad du själv insett.

Genom att följa det tips jag fick av min td arbetskollega och att försöka förhålla mig till ovanstående 4 punkter, så upplever jag idag en otrolig stor styrka i att ha utvecklats och utökat min kompetens ytterligare. Mitt eget vägval som är riktat verksamhetsutveckling förändring riktat organisation och individ, har dessutom stärkts genom att jag dagligen fått frågor och mötts i dialoger rörande behovet av att kunna balansera våra liv utan att riskera vår hälsa.

Hur ser du på förändring och utveckling i syfte att skapa balans och inte riskera vår hälsa? Vad gör du för att hantera din vardag och arbetsdag på bästa sätt?

Tveka inte att höra av dig om du behöver fler tips eller råd.

//JanCan001, Jannica Wahlund

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: