Att hantera stressbalansen i våra liv

2 minuter

read

Det pågår en tyst epidemi över världen och den heter stress. Den stress som nu har ökat under senaste veckornas fokus på Coronaviruset, har och kommer att fortsätta sätta spår i vårt samhälle, om vi inte börjar ta detta på allvar.

Foto; Liza Simonson

Vilka enkla steg och råd finns inom området ”livet”, för att undvika långvariga följd sjukdomar.

Ett viktigt råd och steg för många utav oss är att under stress ”slå vakt om din egen tid”.

  • Hur samlar du din energi inför dagen? Hur ser din dagliga morgonrutin ut? Starta mjukt – undvik rivstart.
  • Hur ser ditt ätmönster ut? Tar du tillvara på de råvaror som finns runt omkring dig, eller går du mer mot processad mat?
  • Hur ser din dygnsrytm ut? Hanterar du ditt dygn på ett bra sätt? Undviker du bilköer eller sitter du i bilen och stressar över köerna framför dig?
  • Hur ser dina motionsvanor ut? Är det lättare för dig att sjunka ner i soffan och lägga mycket tid på olika skärmar, eller prioriterar du din tid ute i skog och mark för att kompensera allt stillasittande med daglig motion?

Det handlar inte om att göra allt, utan balansen mellan de fyra olika delarna skapar en bättre balanserad vardag, som gör att vi blir mer hållbara och mår bättre.

Stress är den utlösande faktorn för många av våra största hälsoproblem idag. Utredningar inom mentalhälsa och psykologisk forskning menar att så mycket som 80-90 procent av patienter inom sjukvården upplever ohälsa som på något sätt är relaterad till stress. Sömnproblem, minnesförlust, ångest, låg sexlust, magproblem eller till och med högt blodtryck och typ 2-diabetes – i alla dessa finns stress med som en faktor.

Upplever du stress i din vardag – hur gör du för att hantera din balans?

Vad gör du idag för att må bättre i morgon?

Själv lägger jag tid på motion och dagliga rutiner, för att skapa balans. Sen väljer jag bort sådant informationsflöde som bara skapar mer brus för mitt huvud än klart värde.

Dela gärna dina tankar och reflektioner – jag tycker det är ett viktigt område och jag anser det är viktigt att prata om det. Håller du med?

//JanCan001, Jannica Wahlund

Lämna ett svar

Upptäck mer från JanCan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa