En utmaning att ställa om till distansarbete

Till följd av den Corona pandemi som pågått under vintern och våren, så har många utav oss arbetat hemifrån i mycket större utsträckning än tidigare. En plötslig och relativt stor omställning för många. Och som idag, i samband med att ”återgången” från Corona perioden påbörjas, har lyfts till ett fortsatt behov och förväntan av att kunna jobba på distans. Behovet av bra arbetsmiljö rent ergonomiskt i hemmet har diskuterats och kommer fortsätta diskuteras i hög grad, då det är en viktig faktor för vår hälsa. Arbetsmiljöfrågan täcker in betydligt mycket mer än det ergonomiska, vilket generellt är en av de mest utmanande faktorerna för fortsatt distansarbete.

Frågan är hur vana och förbereda är vi att hantera distansarbete och rutinerna för att vi ska ha en hållbar vardag och därmed även ett bra välmående. De som har vana vid distansarbete, dvs har bra och fungerande rutiner kring jobbet & fritiden, har troligen redan innan Corona sökt sig till denna form av arbete. Medan för många så handlar det om att snabbt hantera anpassningar med koppling till vardagen, lämnat konsekvenser.

Nackdelarna har varit att det skett plötsligt medan fördelarna är att vi var många som drabbades samtidigt, vilket innebar att vi snabbt och relativt enkelt har börjat samverka och hjälpas åt för att hantera situationen. Detta har även skett på ett sådant sätt att behovet av hjälp inte enbart har hämtats från arbetskollegor, utan även kunnat lösas genom grannen, maken, sambon mfl.

Det finns givetvis många fler konsekvenser än enbart ovanstående. Det finns en ökad känsla av isolering och ensamhet samtidigt som många upplever en positiv effekt av att kunna sova längre på mornarna och upplever en möjlighet till att få mer tid till att exempelvis motionera mera. Detta är givetvis en oerhört positiv effekt, förutsatt att det verkligen blir av.

När jag frågat runt i min närhet och ställt frågan kring just den dagliga aktiviteten och hur man upplever att distansarbete påverkat möjligheterna till träning och daglig motion, så är det många som menar att det blir till en möjlighet som tidigare var svår att få till. Men ”möjligheten” är lätt att utebli, just därför att den fortfarande bara ses som en ”möjlighet”.

Viktigt med pauser

När jag tittar på mitt eget beteende kopplat till daglig motion och träning, under senaste 3 månaderna, så har det varit extremt varierande från dag till dag.

Jag är relativt van med att planera in träning och motion i min dagliga kalender och vet att det är svårt att få till om det inte finns med i kalendern, även om det ges en ”möjlighet” under dagen. Min personliga reflektion är att de dagar som jag inte har haft pauser under min arbetsdag, så har min aktiva rörelsetid minskat extremt mycket i tid. Upplevelsen av ensamhet och isolering hänger delvis ihop med vårt beteende kopplat till vår nya arbetssituation, vilket har en direkt påverkan på vårt stillasittande. Och vad jag menar är att vi behöver förstå betydelsen av daglig rörelse och motion är starkt kopplad till vårt välmående, såväl fysiskt som mentalt.

Det handlar inte enbart om att få in det i kalendern, det handlar likväl väldigt mycket om att förstå varför vi har ett behov av att regelbundet röra på oss. Att vi behöver förstå vår kropp och hur vi stärker såväl immunförsvar som mentala förmåga genom att röra på oss. Vi undviker att få hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och mycket mer genom att aktivt varje dag motionera minst 30 minuter.

Detta är förstås ingen nyhet, men när jag gjorde detta experiment på mig själv och tillät mig agera på samma sätt som innan Corona, med den enda skillnaden att jag i dag har min arbetsplats 5 meter från sovrummet och 20 meter från köket, till skillnad från tidigare då min resväg låg mellan 45 – 90 minuter enkelresa. Så visar det sig att jag under 1 vecka har halverat min aktiva rörelsetid. Skrämmande – inte sant?

Vikten av rutiner och att försöka hålla arbetstiderna. Men också att ta raster.

Det är viktigt med rutiner och att försöka fortsätta hålla arbetstiderna. Men också att ta raster. Arbetar man vid datorn, som många gör, kan det vara bra att ta en paus där man inte sitter just framför datorn. Det är bra att röra på sig under pauserna, att gå ut och ta lite luft och en promenad till exempel. Det finns en hel del enkla övningar som exempelvis knäböj/squat, som bidrar till att vi kan slappna av och minska stressen/stelheten såväl i nacke, ryggrad som leder i bäckenbotten och knän.

Testa under en arbetsvecka att lägga in 10 knäböj/squat, vid varje paus (förslagsvis 1 gång i timmen). Fundera och resonera med dig själv vad det gav. Kanske du upplever att du släppte tankar som annars ligger och gnager i dig, kanske du känner att du lättare hittade en lösning på något problem, kanske du finner större lust till att ta en promenad senare under kvällen. Skriv ner dina funderingar och resonemang så kan du senare utveckla och utmana dig med nya rörelser eller aktiviteter.

Återigen det finns risk att man blir mindre fysiskt aktiv när man jobbar hemifrån. Där man i normala fall kanske man går till bussen och går ut och äter lunch till exempel. I hemmet går man inte mycket och är man stressad är det ännu mindre troligt att man tar regelbundna pauser. Att komma ihåg pauser blir viktigt för att hantera distansarbete, helt enkelt.

Jag tror att distansarbete kommer bli mer av det normala i vår arbetsvardag och jag anser därför att det är oerhört viktigt att vi börjar lära oss att ta raster för att klara av vårt stillasittande varje dag. Att vi lär oss hantera arbetsdagen utifrån de nya möjligheter som ges i form av att komma ut och gå eller träna under lunchen eller bara göra enklare knäböj vid regelbundna pauser under dagen, gör att vi kommer må mycket bättre. Men det är en utmaning kopplad till omställningen av att arbeta mer på distans.

Behöver du tips till hur du kan hantera din nya vardag med distansarbete? Hör av dig till mig, jag hjälper dig gärna

//Jannica Wahlund

Publicerad av jancan001

Med nyfikenhet på livet och intresse för hälsa, träning och livsstil, så är min passion att se personer utvecklas och nå sina mål. Att stötta grupper och utveckla team i samma anda och takt som övergripande organisation eller andra externa faktorer inom samhället, är mitt driv. Framgång leder till framgång, precis som välmående leder till lust.

Lämna ett svar

%d