Att göra en enkel plan ökar våra möjligheter till att lyckas med våra mål

Det finns en viss spänning i kroppen med en blandning av nervositet, lycka och längtan inför uppstarten av en tränings säsong. Det handlar om min egen fokusering av att det nu äntligen börjar bli dags att komma igång igen. Att ta träningen dit jag vill och känna att det finns en plan.

Vid de tillfällen (det börjar bli några stycken nu), som jag åker och träffar “Coach Johan” för att diskutera mål, planering och upplägg, har jag alltid gått därifrån med en stark längtan av att ta mig ann all träning och varje steg fram till målet. Medveten om att jag kommer möta motstånd i både kropp och knopp, gör mig bara än mer motiverad till att; Nu – den här gången kör vi!

Vikten för mig att ha en plan är ganska stor och jag har därför försökt att beskriva lite mer kring detta här under. Du får gärna kommentera och lägga till andra delar du tycker bör tas med i perspektiv i att sätta en plan.

Genom att sätta ett mål som jag nu har för 2017 (Göteborgsvarvet, EPT, Stockholm Halv Maraton och Lidingöloppet), gör att jag får en mening med att snöra på mig skorna, uppdatera pulsklockan och slutligen damma av träningskläderna som har legat vikta i garderoben sen sist. Jag har en mening till att börja min ”resa” igen – och det känns så bra.

Kladd träningsmål
Kladd träningsmål

Fast hur ser resan ut? Vad innebär delmål 1 (Göteborgsvarvet)? Hur kommer jag klara det? Många tankar växer i huvudet och känslan av att lägga en plan blir allt större.

Delmål är viktigt för att ta mig dit jag vill. Det är ingen ide att tro du uppnår målet genom att lite slumpartat; ”Jaha, då har jag 2 timmar över, kanske ska springa 15 km, det har jag hört man bör klara innan loppet…”. Riskerna med att sätta ett mål utan en plan är att du inte får till regelbundenheten som krävs i din träning genom att du exempelvis tränar adhoc, dvs när andan faller på eller när du har tid. Om du sätter delmål och gradvis ökar distansen kommer du få en mer positiv upplevelse av träningen och du kommer längta efter nästa tillfälle. Även risken för skador minskar med att sätta delmål.

När du väl har satt ditt mål behöver du även göra det synligt. Det är så lätt att tänka en tanke och över en middag säga – ”Jo det är klart att jag ska springa Göteborgsvarvet i vår”. Fast hur blir det sen, om du lägger den tanken i samma tvätt hög som kläderna du hade på dig vid middagen, kommer du då att nå målet?  Om du skriver upp ditt mål, printar ut anmälningsbekräftelsen eller kanske tar fram en bild som visualiserar det du vill uppleva när du springer i mål, i Göteborg, i maj, då blir det mycket svårare att strunta i målet. Tipset är att; Gör det synligt!

Du behöver även vara ärlig mot dig själv och se ditt mål för vad det är. I min plan inför Göteborgsvarvet ligger det såväl löpteknik, styrka, distans som intervaller. Att med ärlighet sätta av den tid som behövs för att genomföra allt detta, krävs planering – och det är bla därför jag så varmt rekommenderar att ta hjälp av en coach. Att samla kunskap för att träna och anmäla mig till Göteborgsvarvet, är inga problem. Men genom att tillsammans med Johan, sätta en plan som jag håller mig till och tillsammans med honom kunna följa upp min utveckling, är så viktigt. Det innebär att jag behöver ta ansvar i att prioritera mitt mål och få in regelbundenhet i min träning och vardag.

Ett annat skäl till att ha en bra coach vid min sida är även att planera in återhämtning. Att kroppen behöver återhämta sig efter träning är lika viktigt som att vi låter kroppen träna. Det kanske låter märkligt, fast vad en coach kan hjälpa dig med är att se till hur din kropp och fysik reagerar på träning och upplägg. Kroppens behov av återhämtning utgår inte från vilken veckodag det är – kroppens behov av återhämtning utgår från belastning och kondition. Efter ett långpass är det enkelt att lista ut behovet av återhämtning, fast det är även viktigt att förstå behovet av återhämtning finns efter högintensiv träning (som i sig kräver mer återhämtning än distans), som rena rörelse och stabilitetsträning, men till olika grad av behov.

För mig är det skönt att kunna förlita sig på kunskap och erfarenhet. Johan som under längre period har arbetat med mig, min kropp och min träning, vet hur min kropp reagerar och kan reagera inom olika träningsperioder. Han vet hur jag fladdrar i tankarna och när jag behöver mer pepp eller mindre pepp, han känner mig och kan träning, en bra kombo helt enkelt. Vikten av att bryta ner mina mål i flera steg och kunna ta ett steg i taget är viktigt för att undvika skador, undvika att bli oinspirerad eller uttråkad och istället hålla motivationen vid liv hela vägen in i mål.

Det är i det syftet som en plan med flera delmål tar oss stegvis hela vägen fram.

Har du en plan för dina tänkta mål?

På återseende – må bäst!

Jancan001 / Jannica Wahlund / jannica@jancanab.com

%d