Hälsa och välmående

Det ställs höga krav på medborgare i dagens samhälle med ett allt mer konkurrensinriktat och resultatorienterat arbetsliv. Högpresterande människor i arbetslivet resulterar i hälsoproblem som stress och sömnsvårigheter.  Problem och risker som vi bör se allvarligt på.

Vardaglig motion och rörelse är en förutsättning för ett hälsosamt liv. Ett liv med rörelse minskar riskerna sjukdomar och samtidigt ökar livsglädjen. En stor hälsosam effekt av träning är att det är bättre att vara mullig med bra kondition än smal med sämre kondition.

Vi lägger ofta större press på oss själva kopplat till utseende och prestation, genom att se på oss själva i spegeln med värderingar. Värderingar som vi hämtar från reklam och media, i tron på att om vi gör det någon annan gör så blir vi lika framgångsrika.

Om vi istället tittar på oss själva och skapar motivation från vart vi befinner oss i livet och hämtar inspiration från de källor som kan hjälpa oss framåt, så tror jag på att vi kan skapa oss bättre hälsa och ökat välmående. Hälsa handlar inte enbart om hur fort eller långt du springer, eller antalet kalorier vi äter per dag – vi behöver förstå sambandet för att nå vår prestation. Vi behöver förstå vad vår egna prestations vilja bottnar i.

Med inspiration och lust vill jag kunna leverera bra information och kunskap kring varför rörelse och träning är viktig i vår vardag. Det är återigen inte detsamma som att vi behöver kunna springa/simma/cykla som en elitidrottare. Utan att istället skapa en positiv bild och bra publicitet om och kring träning och rörelse i vardagen.

Min egna inspiration hämtar jag från känslan av att ha en stark och funktionell kropp, motivationen bottnar i att slippa skador som ex ryggbesvär. Prestationen är sekundär!

Några av mina tidigare träning- och inspirationsmål;

1992 – 2002 Målvakt i Svensk Vattenpolo

2010 Masters VM i Vattenpolo

2012 åkte jag mitt första Vasalopp

2015 sprang jag min första “Halvmara”

2016 genomförde jag “En Svensk Klassiker – detta inspirerad av att utveckla min vardaglig motion och träning, i syfte att stärka min fysiska och mental hälsa.

2017 gick jag en utbildning hos Konditionsidrott på Bosön, och certifierade mig till “Endurance Personal Trainer” (eller Peronslig tränare inom Kondition och uthållighetsidrott)

2018  Göteborgsvarv (21 km) och Tjejvasan

2019  Göteborgsvarv (21 km) och Hässelbyloppet

2020  Göteborgsvarv (21 km)

2021 Återhämtning och inspirations år

//JanCan001, Jannica Wahlund

%d bloggare gillar detta: