Tänk om det vore så enkelt som att sätta ett mål (träning, kost, karriär, yrke, barn…) och bara bestämma sig. Men de flesta av oss vet nog att det är inte så enkelt i praktiken, som det låter i teorin, att verkligen lyckas.
För att lyckas behöver vi se till våra beteenden. Vår framgång ligger i beteende förändringen kring våra drömmar och mål. Hur fungerar det då?
Att arbeta med personlig utveckling handlar delvis om psykologi, och vi behöver förstå mer hur “vi” fungerar.
Mycket enkelt beskrivet kan vi delas upp i två delar:
- det tänkande jaget
- det upplevande jaget
Om vi låter det tänkande jaget ta allt ansvar i vår förändring (utveckling), tappar vi det som driver oss; dvs känslan. Känslan finns i “det upplevande jaget” och behövs för att vi ska komma i mål. Känslan av hur vi upplever vår förändring och hur vi kommer uppleva den förändring vi arbetar för, är viktig i förståelsen av vad förändringen faktiskt innebär.
När vi pratar om träningsmål så är det lättare att förstå, att dessa bägge delar behöver komma överens, för att dra nytta av sina olikheter. När du skriver ner det du vill genomföra eller uppnå, så skapas även en bild av en känsla. Koppla den känslan till det beteende du vill förändra (eller undvika) genom att beskriva vad förändringen innebär på sikt.
Du behöver även påminna dig själv om ditt mål och hitta sätt till hur du peppar dig själv.
- Hur kommer du känna när du kommer i mål?
- Hur är känslan av att ta dig dit?
- Hur kommer du fira när du är i mål?
Lycka till – må bäst!
//jancan001, Jannica Wahlund, jannica@jancanab.com