Löpträning

Bland de vanligaste träningsformerna som vi har i vår omnejd är löpträning. Löpträning eller att ”springa”, som vi ofta säger i vardagligt prat, har som all annan träningsform, grunder vi kan lära oss och utgå ifrån för att förbättra vårt sätt att springa. Fast det finns inga genvägar för att förbättra löptekniken eller stilen, det bästa sättet att förbättra löpningen är att ge sig ut och springa. Kroppen anpassar sig och rör sig mjukare och effektivare alltefter att flera kilometer avverkas.

löpanalysEn bra löpanalys finns det alltid starka skäl till att genomföra och kom ihåg att teknik är i slutändan, alltid den som passar dig bäst. De starkaste skälen till att genomföra en löpanalys:

          För att undvika skador

          För att springa mer ekonomiskt (snabbare/längre med mindre ansträngning)

Innan du gör en löpanalys kanske känslan är bra och lätt, dina leder känns smidiga och rörliga. Du kan känna dig pigg och fräsch när du vaknar på morgonen och känna dig redo att träna och utmana kroppen. Var därför medveten om att när du ändrar din teknik bör du göra detta långsamt och bara en sak åt gången, än att korrigera flera delar samtidigt. Jobba hellre fokuserat på de teknikförbättringar din löp-tränare föreslår under längre period, och lyssna alltid på din kropp, för att lära dig hur det fungerar för dig.

Val av taktik för din träning är även viktigt. Det kan både hjälpa dig att bli bättre, men också stjälpa träningen för en relativt lång period. Du behöver därför utgå från vilket mål du har med din träning; är det att klara längre distans, är det personbästa eller är det ett vad du har att vinna mot en vän? Skillnaden att tävla mot andra eller mot sig själv är väsentlig, på samma sätt som att springa på tdi eller ”bara” ta mig runt.

Exempelvis behöver du vara förbered för hur det är att tävla mot andra, att springa i backar, att springa ett negativt lopp (snabbare andra halvan av loppet) osv. Därtill finns det avsevärda skillnader i att springa dagtid, nattetid, i regn, i snö eller solsken. Dessa behöver man även ta med i sin träning, avvägt man vet hur miljön och klimatet är vid framtida lopp.

Utifrån de generella träningsprinciper som finns, så kan val av taktik samt förbättring av löptekniken hjälpa dig till nya nivåer i din löpning. Fast kom ihåg att det finns inga genvägar. Träning bygger på regelbundenhet och med det kommer de stegvisa förbättringarna.

Mer tips kring teknik och taktik kring löpträning, kommer att komma. Börja med att möta glädjen i att löpträna; dvs börja med lättare och lagom distanser så att du känner dig nöjd. Öka stegvist därefter.

 

Ses i löpspåren

//Jancan001, Jannica Wahlund, jancanab.com

%d