Det finns många åsikter och tankar kring hur vi bäst undviker skador inför, under och efter träning, samt vad som gynnar vår fysiska återhämtning. Jag är en av dom som förespråkar dynamisk rörlighetsträning. (Det innebär i gengäld inte att jag ogillar statisk rörlighetsträning)

Med utgångsläget att de flesta utav oss är stilla sittande eller utför monotona rörelser i vårt dagliga arbete, så ökar våra riskera för att bli me och mer orörlig. Detta hänger även ihop med åldern, på så sätt att vi blir mer orörliga ju äldre vi blir – inga konstigheter med det!

Rörlighetsträning syftar till att bibehålla eller förbättra vår rörlighet i leder, senor och muskler som i sin tur genererar bättre välmående, men i vår träning även förbättrar vår prestation av att ha optimal rörlighet.

Rörlighetsträning bör finnas med i våra träningspass och specifik rörlighetsträning avsedd den sport/idrott som avses bör läggas in som egna pass i vår planering, detta för att minska skaderisken.

Skaderisken minskar vid fullgod rörlighet samtidigt som den ökar vid både orörlighet och överrörlighet. Med överrörlighet syftar jag återigen på rörelser som är förknippade med den sport/idrott vi avser genomföra. Det finns markanta skillnader i våra rörelse vid olika sporter/idrotter, vilket gör att vi inte bör dra ett likamedstecken på vår rörlighet oavsett sport/idrott.

För att rörlighetsträning (såväl dynamisk som statisk), ska vara effektiv och gärna att effekten ska finnas kvar inför kommande dag, bör kroppen vara 40 grader. Ett lätt sätt att uppnå det är att börja med en kort lätt löprunda på 500 meter, för att därefter genomföra olika former av övningar som gynnar den effekt vi önskar uppnå. Exempelvis så påverkar rörligheten i rygg och höft, arbetsekonomin för en löpare eller skidåkare.

Stretch som är väldigt vanligt att man förknippar till uppvärmning, innebär ett statiskt muskelarbete, där man håller kvar muskeln i 10-20 sek, kan kännas skönt men har ingen effekt för vare sig återhämtning, träningsvärk eller kvarvarande rörlighet. Det finns inte heller inget resultat som visar bättre effekt av stretching än vad kompressionskläder ger.

Min rekommendation är därför att stärk/utöka din träning med rörlighetsträning och du kommer få ut ett bättre resultat av din prestation. Använd dig även av rörlighetsträning för att komma ner i varv (återhämtning), när du upplever en hög eller ökad grad av stress, det påverkar såväl din fysiska förmåga att slappna av som att få hjärnan att koppla av.

Lycka till!

//JanCan001, Jannica Wahlund, @jancanab.com

Ta Kontrollen
Foto; Liza Simonsson

 

 

Lämna ett svar