Styrketräning

 

Utomhusträning

Den generella kunskapen och uppfattningen kring styrketräning har under senare tid ökat och förändrats, även om det fortfarande finns en hel del myter och missförstånd som lever kvar.

 

Styrketräning är en del av flera träningsformer som syftar till att vi ska må bättre, hålla oss friska och trivas med våra liv. träningsformen ligger även till grund för att vi ska kunna prestera bättre inom den sport/idrott vi fokuserar på, bli starkare, orka mer, förebygga och behandla skador och sjukdomar. Kort och gott öka vår motion och därigenom förbättra vår kondition och uthållighet.

Av alla sporter, träningsformer och motionsaktiviteter så är styrketräning den som har flest utövare idag (om vi bortser från promenad som har fler utövare). Detta till trotts att vi idag pratar om trender inom löpning och jympa/grupper.

Att träna styrka leder givetvis till att vi ökar vår styrka i muskler men det ger också viktiga effekter i våra nervsystem. Anpassningen i våra nervsystem  ses tydligt i början av en träningsperiod, genom att vi ökar vår styrka. Detta handlar främst om att vi får en förbättrad teknik i rörelsen som har med hur muskeln och de motoriska enheterna utvecklar sig och förbättrar sitt samarbete, under korttid.

Funktionell styrketräning innebär att vi tränar det vi vill bli bra på, vi fokuserar således på den eller de grenar där vi vill prestera samt förebygger skador. Generella fysiologiska rekommendationerna kring styrketräning är att;

  • Motionärer bör normalt träna i hela rörelseomfånget, dvs i muskelns både svagaste och starkaste del
  • Motionärer, nybörjare eller otränade bör träna med lägre rörelsehastighet
  • Styrketräning bör ske med bra teknik och under god kontroll
  • Två pass per muskelgrupp och vecka, för både otränade och vältränade

Ofta tolkar vi in gym och tunga redskap, i begreppet styrketräning. Fast jag vågar påstå att de flesta utav oss oavsett vilken inriktning av konditions och uthållighetssport/idrott vi väljer, kommer väldigt långt med vår styrketräning utan att ens behöva gå inomhus.

Det finns idag flertalet bra utomhusgym som kan erbjuda olika alternativ av träning. Därtill ges möjligheter genom gummiband, pinnar, stretchband, bollar som kan ersätta mycket av de redskap vi finner i ett inomhusgym. Det är helt enkelt upp till var och en i vilken miljö vi trivs bäst att träna. Som en god vän sa; ”Nu kommer jag inte undan…”

Min egen syn på styrketräning är att det är en lika viktig del för att min kropp och jag ska må bra tillsammans, som all annan övrig träning.

Jag kommer att längre fram återkomma till styrketräning som träningsform. Har du frågor/tankar som du vill dela, hör gärna av dig.

Lycka till

 

//JanCan001, Jannica Wahlund, @jancanab.com

%d bloggare gillar detta: