När vi som människor upplever en känsla av hot så sänder vår kropp ut signaler till hjärta, muskler och hjärna för att kunna hantera situationen. Dessa signaler sätter igång olika system i kroppen vilket bland annat innebär att hormonhalter ökar i kroppen.
När vi i moderntid upplever hot är det i en annan form än vad våra förfäder gjorde då vi bokstavligen levde på savannen och våra val (enkelt sagt) var att fly eller bli uppäten av lejonet framför oss, men vår kropp reagerar likadant, dvs samma system och signaler. I vardaglig mun kallar vi detta för stress.
Idag upplever vi stress i form av förändringar och uppkomna situationer i vår vardag, som exempelvis omorganisationer, skilsmässor, flytt mm. Även vid positiva händelser som barn, nytt jobb och semester så sätts samma system och signaler i kroppen i gång.
Skillnaden mellan moderntid och då våra förfäder upplevde hoten på savannen, är att vår stress idag påverkar oss under en långtid. Våra kroppar klarar inte av att hantera stress under långtid och det är då vi riskerar bli sjuka.
Kroppens reaktioner
Kroppens reaktioner med att hormonhalterna ökar, är att en del av vårt nervsystem (sympatiska) triggas igång att agera. Nervsystemet påverkar och triggar igång processer i binjurarna (dess märg), så att sk stresshormoner utsöndras i kroppen. Dessa i sin tur påverkar oss genom att vi blir mer vakna och alerta samt att pulsen och blodtrycket ökar.
Hypothalamus som är en del av hjärnan och påverkar bland annat ämnesomsättning, sömnen, blodtrycket och kroppstemperaturen, aktiveras i och med att stresshormonerna utsöndras i kroppen.
Det hypothalamus gör är att utsöndra i sin tur ett hormon som leder till att kortisolhalten i blodet ökar. Kortisolet är en viktig del i energiförsörjningen, och vid stress ser kortisolet till att nivåerna av kolhydrater, proteiner och fetter i blodet, hålls på en energinivå som är bästa möjliga för kroppens celler, inklusive muskler och hjärta.
Vilka konsekvenser kan detta ge?
Sett till allt detta så kan man tycka att detta inte borde vara till någon nackdel. Men kom ihåg att vi i moderntid upplever stress i större mängd och ofta över betydligt längre tid, än våra förfäder, vilket vår kropp inte är skapt för. Stress kan upplevas olika beroende mesta dels på tiden, är det under kort tid vi upplever stress eller längre tid.
För att kroppen ska klara av dessa signaler och alarm som sätts igång vid olika tillfällen, är det oerhört viktigt att den också får återhämta sig. Det är när kroppen inte får återhämta sig från stress, som den bränner ut sina energiförråd och som i sin tur kan ge en rad andra följdsjukdomar.
Det intressanta med kroppen och dessa system, är att just träning stärker muskler, hjärta och hjärna, vilket i sin tur leder till at vi klarar av att hantera stress avsevärt mycket bättre, än otränade.
Mer kring vad träning kan ge i förhållande till stress, kommer jag att skriva om framöver.
Må bäst!
//JanCan001, Jannica Wahlund, @jancanab.com