Vardag och träningsplanering

Att överleva min vardag

Det går inte riktigt att säga att mina dagar ser likadana ut, men i stort så håller de sig till ungefär samma ramar; Klocka ringer vid 0530 och jag somnar kring 2200 – 2300 på kvällen. Däremellan fylls dagarna med arbete, familj, träning- och matchtider för sönerna, mat, handling…. Trotts att jag upplever vardagen ibland känns maxad till sin gräns för att hinna med, så finns det alltid utrymme för att träna. Och med god planering så väljer jag själv att skapa utrymme för träning, så att jag även får ihop min vardag.

Att planera min vardag gör att jag blir bättre på att prioritera det jag vill och behöver för att klara av mina mål. Genom planering så tillåts jag inte heller ha för mycket ”dö-tid” som annars kan uppstå. Och lite av en ”win – win” situation finns med att prioritera min träning. Jag låter mitt huvud fokusera på något annat än vardagsbekymmer och jag kan därigenom bli mer kreativ och finna lösningar på frågor/problem som annars bara ligger och gror i huvudet. Dvs jag kan, genom träning, bli mer effektiv.

Hur är det då med återhämtningen undrar säkert många? Givetvis är återhämtningen oerhört viktig, och i en god träningsplanering finns även återhämtning med. Det viktiga med planeringen är att skapa förutsättningar med att uppfylla det mål som vi har, och därmed inte tvunget genomförande av lopp. träning är en så pass viktig del för vår fysiska och psykiska hälsa, att vi bör alla ha träning med i våra liv (läs; kalendrar).

Vardagsrutiner i stora drag

Morgonrutinen

Om jag kliver upp 30 minuter tidigare kan jag köra ett pass rörelse och stabilitet. Det finns lätta och enkla övningar som är viktiga för kroppen när det gäller uppbyggnad och muskelstyrka. Rörelseövningar är även viktiga för kroppen i olika syften exempelvis för att förbättra teknik inom löpning, cykling etc. Resultatet kommer vissas snabbt, framförallt på en otränad kropp.

Träning mitt på dagen (Lunchpass)

5-7 km löpning kankalender ta mellan 25 – 45 minuter, beroende på vilket tempo just du har. Att se till distans kan vara bra i träningsplanering, fast om syftet är just att få till ett pass under lunchen, kan ett back- eller intervallpass vara bättre och effektivare. Det finns mängder med pass som är klara inom 30 minuter, om tiden är viktig. Min personliga inställning är att jag hellre prioriterar morgon och kvällstid för träning, för att ge lite återhämtning till kroppen under dagen. Fast det fungerar ju olika för olika personer.

 

Kvällsträning

Med god planering så finns det alltid tid. Viktigt är att vara tydlig och hålla fast vid rutinerna kring träning. Jag har valt att markera 2-3 kvällar i veckan för fast tränings tid. Det innebär att jag oavsett väder och vind eller uppkommen situation hemma, så tar jag på mig träningskläderna och kör. Givetvis behöver detta ske med samförstånd i familjen, men vad jag vill peka på är att vi ofta fastnar i fällan med att vara tillgängliga. Genom att tydligt säga; ”Tisdag kväll kl 1900 tränar jag. Jag är hemma igen kring 2100 – 2130.” Så markerar vi inte bara inför andra utan även för oss själva, att träningen är viktig. Just den här tiden fungerar för oss – det handlar om att titta i kalendern; när fungerar det bäst för dig och din familj att träna. Boka den, respektera den, följ upp den… låt familjen peppa dig att verkligen prioritera träningstiden.

Helgerna

Helgerna fylls snabbt till bredden oavsett man vill eller inte, eller så försvinner den lika fort som den kom. Mina helger övergår snabbt till vardag om jag inte tillåter mig planera in träning under helgerna. I min familj där vi har mycket aktiviteter för oss, så finns det fortfarande en del utrymme att göra saker som är typiska helgaktiviteter. Ett exempel på upplägg för helgen är att jag låter hundpromenaden övergå till ett distanspass. Hundarna behöver också motion och det är superkul att ha någon att träna med. Jag försöker även göra träningen under helgerna lite mer utmanande och lustfyllt, dels för att det finns mer tid men framförallt för att få känslan av helg. Helt enkelt,  ta inte helg från träningen – ta helg från jobbet!

Och till sist – tanketricket

”Jag mår bra av träning och jag kommer få det roligare på jobbet genom att min träning ger mig ny energi och skapar kreativitet. Jag blir effektiv!”

Om du har den tanken med dig hela tiden och pushar dig själv över tröskeln de första 3 veckorna, så kommer du bokstavligen känna efteråt att du har lyckats starta din förändring. Och kom ihåg det är först när du själv kan känna av din förändring som andra kommer märka av den. Så förvänta dig inte klapp och jubelklang i och med första träningspasset,  låt det gå en tid och sen när det är där, ta åt dig och bara njut – du har tagit dina första steg i förändring kring träning.

Nu kör vi – må bäst

@Jancan001 / Jannica Wahlund / jannica@jancanab.com

 

 

%d